Årets Unga Sommelier

Tävlingen 2024

image

Tävlingen är öppen för unga dryckesproffs i åldern 21–28 år som arbetar hos någon av våra professionella medlemmar. Tävlingen höllsför första gången 1977 och från 2007 har den omarbetats och fått en omstart med tydligare mål och högre ambitioner. Tävlingen består av flera deltävlingar; först en svensk uttagning följt av en internationell final som hålls i början av oktober i Lissabon, Portugal.

 

Om tävlingen

Tävlingen Årets Unga Sommelier, har som syfte att erbjuda en insprirerande utmaning för den arbetande unga sommelieren. Uttagningen ger unga dryckesproffs, vars kunskap, kompetens och uppträdande anses fullvärdiga, möjligheten att tävla om titeln ”Chaîne des Rôtisseurs Best Young Sommelier”.

Sista anmälningasdag är 23 februari.

Anmälan görs till tävlingsledare Göran Amnegård

Beroende på antal tävlande i den nationella uttagningen kan tävlingen börja med en semifinal där tre finalister tas fram.

Tävlingen består av

 • ett teoretiskt prov med kombinerade fritext- och flervalsfrågor.

 • blindprovning och beskrivning av fyra viner

 • klassiska praktiska servicemoment på tre stationer

  De tävlande bedöms efter sina kunskaper, förmåga, uppträdande, närvaro och stil. Finalen består av samma moment utökad med ytterligare ett praktiskt servicemoment.

  Tävlingen genomförs på GastroNord och Stockholmsmässan den 11 april. Eventuell semifinal genomförs den 10 april även den på GastroNord.

  I samband med prisutdelningen genomförs också en galamiddag tillsammans med de tävlande i systertävlingen Årets Unga Kock.

  Med varma vårhälsningar
  Göran Amnegård & Carl Wachtmeister

Vinnare 2022

Vinnare i vår tävling i Sverige blev Elliot Bjökman. Han representerade Sverige vid den internationella tävlingen i Wiesbaden i Tyskland. Detta gjorde han med bravur och tog hem segern och guldet till Sverige!

 

image
image

Årets Unga Sommelier 2022

Elliot Björkman

Lördagen den 17 september gick Chaîne des Rôtisseurs internationella final i vår tävling International Jeunes Sommeliers Competition 2022 av stapeln i tyska Wiesbaden. Tävlingen, som i Sverige går under namnet Årets Unga Sommelier, är öppen för alla unga dryckesproffs som jobbar hos någon av våra professionella medlemmar i Chaîne. Den tävlande måste ha fyllt 21 men ännu inte 27 år före världsfinalen. Vid årets världsfinal deltog tävlande från tolv länder; Belgien, England, Holland, Kanada, Korea, Mexiko, Myanmar, Norge, Sverige, Taiwan, Turkiet och Tyskland. För Sverige tävlade Elliot Björkman som till vardags återfinns på StudioNian och Restaurant W by Winjas, båda i Stockholm.