Nyheter

Dags för årets Grand Chapitre!

image

Nu är inbjudan ute och ni är välkomna att anmäla er.

Nedan finner ni så väl inbjudan som anmälningsblanketten.

Varmt välkomna!

Årets unga kock 2024 inför publik

image
image

Vi är glada och stolta över att kunna presentera vårt samarbete med GastroNord. Detta innebär att vi kommer hålla finalen av Årets Unga Kock 2024 på GastroNord inför publik torsdagen den 11:e april.

 

”I en tid då det är viktigare än någonsin att lyfta fram samarbeten inom svensk gastronomi känns det extra roligt att få hålla vår tävling på GastroNord”, säger Per Idlund tävlingsansvarig för Årets Unga Kock, och fortsätter ”Detta ger oss enutmärkt plattform att lyfta fram de unga talangerna som kommer vara med och bära framtiden inom branschen”.

 

Årets Unga Kock är sannolikt Sveriges äldsta nu verksamma kocktävling och startade 1977. Syftet med tävlingen har hela tiden varit att uppmärksamma nästkommande generationer av kockar. Detta görs helt ideellt av det internationella gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs som bildades för att bevara och främja maten och bordets kultur. Det var Tore Wretman som tog sällskapet till Sverige 1959. Tävlingen är helt beroende av sina samarbetspartners, sponsorer, donationer och alla ideellt arbetande medlemmar.

 

Om tävlingen

Tävlingen är öppen för unga kockar som är verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Den tävlande får inte ha fyllt 27 år före den 1 september tävlingsåret. De tävlande skickar in ett arbetsprov bestående av recept (ingrediensförteckning och arbetsgång) på en trerättersmeny för 4 personer samt färgfoto på rätterna. Foton får inte innehålla detaljer som kan härledas till specifik kock eller restaurang.

 

Arbetsprovet bedöms anonymt av en jury som väljer ut sex finalister som får tävla på plats i Stockholm. Läs mer om tävlingen på vår hemsida www.chaine.se eller följ oss på Instagram, Facebook och LinkedIn: @chainesuede @aretsungakock

 

 

Vi passar på att tacka våra samarbetspartners

Guld: Martin Servera, Sundqvist AB.

Silver: Västerbottensost & Norrmejerier.

Sponsorer: Werners Gourmetservice och Segers.

För att kunna fortsätta utveckla tävlingen söker vi ytterligare samarbetspartners.

 

Kontakt

Tävlingsansvarig

Per Idlund

[email protected]

 

Press- & Partneransvarig ÅUK

Anna Wachtmeister

[email protected]

image
Vi har glädjen att berätta att Chaîne och tävlingen Årets unga kock tar plats som aktör under Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023. Tillsammans ska vi under året sätta Stockholm på kartan som en attraktiv gastronomisk destination och visa hur vi arbetar kreativt, medvetet och inkluderande kring måltiden. Projektet samlar stadens aktörer för att sätta Stockholm på kartan internationellt och ta positionen som en av Europas gastronomiska destinationer. Med njutning i fokus ska vi tillsammans bidra till positiv samhällsutveckling och framtidens hållbara måltider.
 
Vi vänder oss till en internationell publik, till hela Sverige och till stockholmarna själva.
Projektet har initierats av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien,
Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm.
European Community of New Gastronomy utser huvudstad. Krakow var första stad att inneha titeln 2019 och efter ett uppehåll under pandemin korades Lissabon till gastronomisk huvudstad i Europa 2022.
 
 
We are part of Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023! See the program at www.capitalofgastronomy.se