Sommarlunch - Skissernas i Lund

Nu ser vi fram emot ännu ett arrangemang i Chaînes regi. Denna gång besöker vi Lund och Restaurangen På Skissernas. Omtalad av många gäster och recensenter.

Vi samlas för ett glas cava på restaurangens terrass och äter sedan Skissernas lunchmeny, bestående av tre rätter. Vi avslutar med kaffe.

”På Skissernas kan även mat vara konst” skrev Bong i Sydsvenskan, när han recenserade restaurangen för något år sedan.

För den som vill, finns det möjlighet att besöka muséet före lunchen. Samma entré som till restaurangen. Muséet öppnar kl 12.00. (Biljett till muséet ingår ej i vårt arrangemang).

 

Datum: Lördagen den 15 juni 2024 kl 13.15

Adress: Finngatan 2, Lund

Klädsel: Sommarfin med insignier.

Anmälan och betalning: Senast den 6 juni 2024. Anmäl gärna om du har några allergier vi bör känna till.

Betalning: Till plusgiro 43 33 23 – 3.

Pris för medlemmar: 650 sek för fördrink, lunchmeny och kaffe. Gäster betalar 750 sek.

Vinmeny till lunchen 400 sek, alkoholfritt dryckespaket 200 sek.

 

Ange gärna vad du önskar dricka, när du anmäler dig. Önskar du vinmeny eller alkoholfritt dryckespaket, ber vi dig betala in även för detta när du anmäler dig

Vårutflykt till Kullahalvön

image
image

Med rapsfälten i gulaste blom tog Tina Berthelson, vd för vackra Lottenlund Estate, emot oss. Vi begav oss raskt ut i den prydliga vingården för att uppleva vinrankor, grönt gräs och maskrosor så långt ögat nådde. I vineriet bjöds vi på Lotima Roselyn, Lotima Selense, Lotima Vermouth Rosso och Lotima Digestif ”grappa”. Vilken fantastisk start på dagen.

Vidare gjorde vi ett kort besök på Larsviken i Viken där vi togs emot av Bitte Persson. Gårdsbutiken bjöd på massor av spännande produkter, allt ifrån potatisknölar, daliaknölar till grönsaker och bröd. En generös provsmakning av lokala produkter hade dukats fram för oss. Hit kommer vi gärna tillbaka för att lära oss allt om potatis, som man är specialister på.

Lunchen åts på vackra Grand Hôtel i Mölle. Maître Rôtisseur Per Dahlberg och syster Eva Dahlberg, tag emot oss. Vi njöt av den vackra utsikten från terrassen, och åt en utsökt lunch, före vi satte oss i bussen igen i riktning Starby för ett trevligt besök hos vår Bailli Délégué Carl Wachtmeister med hustru Anna. Där serverades vi goda drycker och tilltugg på innergården, medan Châineflaggan vajade för vinden.

Dîner Amical Restaurang Genuin, Malmö tillsammans med Vintrio, Stockholm.

image
image
En kväll av förväntan och smakupplevelser väntar när vi hälsas välkommen till ett speciellt OMGD-evenemang anordnad av Vintrio i samarbete med Restaurang Genuin. Torkel Lindberg från Vintrio guidar oss genom kvällens vinprovning medan Mikael Björkqvist från Genuin har skapat en enastående meny som passar perfekt till. Vi inleder med ett glas Champagne från Hervé Dubois och kickstartar OMGD-kvällen till en minnesvärd upplevelse tillsammans.

Menyn bjuder på läckra rätter som murkelsoppa med kallrökt lax, rosa-stekt ankbröst med primörer och sås på Madeira, samt en utsökt sufflé med Grand Marnier-glass och bär. Varje rätt är noggrant avstämd med ett passande vin, inklusive Domaine des Marrans Morgon, Corcelette 2020, Domaine Rapet Beaune Grèves, Premier Cru 2021 och Jurancon. Clos Thou, Suprème de Thou 2015.

Efter en kväll av förtrollande smaker och härliga samtal lämnar gästerna tårögda av den oförglömliga upplevelsen som delades vid denna middag, precis som Christer Witeus, Vice-Echanson förespråkade.

Sydkustens at Pillehill - Boutiquehotell med
gourmetkänsla

image
image

Lördagen den 3/2 hälsades vi välkomna till Sydkustens at Pillehill av Maître Rôtisseur Jannike Briesenland-Lister. Jannike, som också kan titulera sig sommelier, och hennes man Johan driver sedan 2015 vackra Pillehill – en av de högst belägna gårdarna längs Skånes sydkust. Från gården har man en vidunderlig utsikt, både över land och hav. Redan från start har de haft fokus på närproducerade råvaror och odling i egen köksträdgård.

Vi inledde lördagkvällen med ett glas Solaris och några delikata amuse bouches på den vackra glasverandan, som är gårdens centrum, före vi satte oss till bords för den inbjudande och välsmakande femrättersmenyn som Jannike komponerat.

För dem som bodde över i de vackra rummen väntade en morgon med en god frukost och ytterligare fantastiska vyer och färger över det skånska landskapet. 

Varmt tack för att ni alltid tar emot oss med smittande glädje och engagemang säger vi till Jannike och Johan.

Jullunch på Johan P i Malmö

image
image

Den 16 december hade vi en fantastisk jullunch på resturang Johan P i Malmö. Där avnjöts delikatesser som 5 sorters sill, Jansons frestelse, gravad lax, och ägg med löjrom. Därefter hummer, Smögenräkor, gröna musslor och ostron. Vidare serverades en stiltonost med dadlar och slutligen Ris a la Malta med körsbärssås.

En jullunch som vi sent glömmer och ett trevligt avslut på 2023 för bailliage Skåne.

En kväll hos Alexander Sjögren

image
image

Vi hade glädjen att få uppleva prisbelönte Alexander Sjögrens fantastiska fräscha och spännande mat på själva Mårtensafton, när han tog emot oss på sin restaurang Mutantur. Mutantur betyder Föränderlig. Och visst är det så - Tiderna förändras och vi med dem.

Vi inledde med Champagne och fyra tilltugg/snacks. Vidare blev det sju serveringar, som avslutades med vinterns första blodapelsinsorbet och en liten munk. Dessförinnan hade vi fått en av Alexanders paradrätter, Frusen Kornblomst med rosmarinkola, krispig råg och aprikos. En liten bit skånsk gås med rödkål, ingefära och anklever fanns också med bland rätterna denna fina kväll.

En kväll hos Torbjörn Lagmark

image
image

På den 16:e september blev vi hjärtligt välkomnade av familjen Lagmark på deras restaurang i Helsingborg. Kvällen inleddes med en imponerande fyrarätters måltid: först tre små aptitretare tillsammans med ett bubblande cremantvin. Därefter serverades en utsökt hummerrätt som ackompanjerades av ett glas kylt chablisvin. Sedan överraskades vi med en tallrik innehållande hälleflundra och oxsvans i en spännande kombination. Som tredje rätt följde en utsökt karamelliserad blåmögelost. Slutligen njöt vi av portvin och choklad i tre varianter. Ett stort tack till Torbjörn, Lena och Paulo för deras engagemang och en måltid vi sent glömmer.

 

Välkommen tillbaka David Kallos

image
image
Den 18 november välkomnade vi David Kallos och hans medarbetare tillbaka i Chaine.
Vi fick en härlig och minnesrik kväll på Brasserie Sture 1912. Kvällen började med ett glas Riesling och sedan bjöds det på en grillad ”Store Sture” med tillbehör och en passande Beaujolais Nouveau därtill. Efter det bjöds vi på kummel och blåmusslor, lammbog med underbara kryddor och en kardemummaparfait. Varmt tack till David, som nu åter är en del i Chaîne som Maître.