Om Chaîne

Vad är Chaîne des Rôtisseurs?

Vi är ett gastronomiskt sällskap för både yrkesutövare och amatörer. Chaîne des Rôtisseurs är en intresseförening ägnad åt att slå vakt om den goda gastronomin och bordets kultur. Detta såväl lokalt som internationellt. Vi hyllar kvalitet och kreativitet i kokkonsten, samtidigt som vi slår vakt om det lokala kökets särart och utveckling. Den gamla stekvändarordens roterande spett finns också med i Chaînes vapensköld. Spettet symboliserar en "ärlig kokkonst, där råvarorna smakar vad de är".

Vi arrangerar varje år den internationella tävlingen "Årets unga kock" för att stimulera våra unga kockar runt om i världen. Tävlingen avgörs i två steg. Först nationella tävlingar och sedan internationell final med de lokala segrarna. Sverige har varit mycket framgångsrikt i dessa kocktävlingar.

Inom Chaîne des Rôtisseurs finns olika grader med olika färger på ordensbanden. Alla har dock samma rättigheter och skyldigheter. Graderna kan ses som en stimulans för uppskattat arbete för Chaînes utveckling och bästa.

Att vara gastronom

Sedan tidernas begynnelse har den övergripande driften hos varje levande varelse varit att mätta sin hunger. Ofta glupskt och osofistikerat. En av grunderna i vår civilisation skapades när människan började använda elden för att tillaga sitt stycke vilt. De primitiva metoderna förbättrades sedan efter hand och ledde fram till gastronomin.

Det är en konstart som kräver en precisering. Att i vår tid vara gastronom, det är först och främst att inte äta mer än hungern kräver, att inte heller dricka mer än törsten blir tillfredställd. Det är en uppskattning av välsmakande och väl framdukade rätter beledsagade av drycker som tillfredställer även en kräsen gom.

Gastronomi behöver inte betyda komplicerade och utstuderade rätter. Tvärtom kan enkelheten vara en styrka. En bra tillagad omelett kan vara ett bättre alternativ än en varmrätt som är dåligt beredd och där det är svårt att t.ex. förstå vilken huvudingrediensen är. Att behandla fina råvaror väl är en självklarhet för en gastronom.

Livsglädje, sällskaplighet och vänlighet präglar en gastronom. Man visar respekt för måltiden och kommer alltid i tid. Dominerar inte bordskonversationen och väljer samtalsämnen, som man behärskar. Röker inte förrän tidigast till kaffet. Använder inte för mycket parfym.

Att vara gastronom är att söka harmoni, älska det som är vackert och gott. Att vara kräsen är ett bevis på kultur.

Att vara Rotisseur

Innan man blir medlem i Chaîne des Rôtisseurs och får sina insignier måste man svära följande ed:

”Jag lovar och svär som medlem i Chaîne des Rôtisseurs, att jag alltid ska hedra matlagningskonsten och bordets kultur. Jag lovar och svär att alltid uppfylla min plikt av broderskap och aktning mot alla medlemmar i Chaîne des Rôtisseurs”.

Dessa högtidliga ord visar Chaîne des Rôtisseurs´ ambition att som internationell sammanslutning, förena gastronomer, amatörer och yrkesmän i kärleken till god traktering med inriktning på kvalitet och kreativitet i kokkonsten.