Tävlingsregler

image

Concours International des

Jeunes Chefs Rôtisseurs

Tävlingen är öppen för unga kockar verksamma på restauranger anslutna till Chaîne. Den tävlande får inte ha fyllt 27 år före den 1 september tävlingsåret. Vår svenska tävling äger som regel rum i april varje år.

Uttagning

De tävlande skickar in ett arbetsprov bestående av recept (ingrediensförteckning och arbetsgång) på en tre-rättersmeny för 4 personer samt färgfoto på rätterna. Den tävlandes uppgifter lämnas på separat formulär ”Anmälan för deltagande” och recept skrivs på omärkt dokument. Foto får inte innehålla detaljer som kan härleda till kock eller restaurang.

Foto ska infogas efter respektive recept och hela menyn ska vara samlad i ett dokument. Anmälan och arbetsprov skickas digitalt till tävlingsledaren. Observera att restaurangens medlemsavgift måste vara betald senast 31 januari tävlingsåret för att den tävlande ska kunna medverka till finaluttagningen.

Sex finalister utses anonymt av en jury bestående av ledande kockar. Resultat meddelas till respektive finalist och publiceras på Chaîne des Rôtisseurs hemsida.

Final

Varje tävlingsdeltagare ska från en hemlig korg med identiska råvaror tillaga en meny för 4 personer: förrätt, varmrätt och dessert. En professionell smakjury bedömer anonymt finalisternas meny och en teknikjury bedömer köksarbetet.

Tävlingen följer reglerna för den internationella tävlingsfinalen dit den segrande i Sverige kvalificerar sig. Efter tävlingen och prisceremonin serveras en Dîner Amical komponerad och tillagad av föregående års segrare av Sveriges Årets Unga Kock- tävling.

Världsfinal

Världsfinalen äger rum under september månad i något av våra 90 medlemsländer. Ett tjugotal tävlande från hela världen brukar delta och utöver tävlingen bjuder värdlandet på ett gediget program för kockarna. Tävlingen är, utöver chansen att bli bland de bäst rankade unga kockarna i världen, ett utmärkt tillfälle att skapa internationella kontakter.

Välkommen med frågor till

Tävlingsledare Conseiller Culinaire Per Idlund, [email protected] , Chaîne des Rôtisseurs Bailliage de Suède.