Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs

Nu känner vi oss i styrelsen redo att planera vidare för 2024 både för Chaîne och för Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs, förkortat OMGD. I Skåne har vi sedan ett par år tillbaka försökt att fokusera lite mer på dryckesbitarna genom t ex vingårdsbesök mm. Under 2024 kommer vi att utveckla konceptet genom ytterligare arrangemang med fokus på drycker. Christer Witéus leder OMGD, med hjälp av Wilma Johansson, som även är informationsansvarig.


Vänligen ta dig tid att svara på följande enkät för att stödja styrelsen i att skapa en optimal och anpassad upplevelse enligt dina önskemål här: https://forms.gle/9uXiFBqRiToUP9XQA

 

Upptäck nya smakupplevelser varje månad med Christer Witéus

Den 3/5 släpper systembolaget några flaskor av en Champagne från Frankrike och Herve Dubois till priset 399 kr per styck.

Grand Cru Blanc de Blanc årgång 2018.

 Området

Herve Dubois ligger i Avize inom området Cote des Blancs

Det här området börjar strax söder om Epérnay och sträcker sig sedan i en båge åt sydväst. Här är chardonnay den dominanta druvsorten och de kalkrika sluttningarna ger också dessa viner ett exceptionellt och mycket unikt uttryck. De flesta vingårdar här ligger i östlig riktning vilket förmodligen också är en av anledningarna till att den lite mer solkrävande pinot noir aldrig blivit stor i området.

 

Vingård

Herve Dubois farfar Paul Dubois startade vingården runt 1920 då han som hästägare köpte mark för att mata sina hästar i Avize dessa blev senare starten till deras vingård. Herves far Jean Dubois kommer in i företaget när Paul Dubois dör 1962 och det är också under 1960 talet som stor utveckling sker och vi börjar mer och mer dricka Champagne. Herve börjar i vingården/företaget när han är 21 år och döper om Champagnen till Herve Dubois 1981.

Familje företaget är säkrat framöver i och med att Herves dotter Nina kommer in i vingården 2012.

Idag har de cirka 6,3 hektar varav 3,5 hektar i Cote des Blancs, 05 hektar i Montagne de Reims och dessa är avsedda för Chardonnay, 1,5 hektar i Vallee de la Marne avsett för Pinot Meunier och 0,8 hektar i Vallee de la Marne avsett för Pinot Noir.

 

Årgång

Den Champagnen som släpps 3/5 är av årgång 2018 en vintage Blanc de Blancs eller som Dubois säger en Millesime och Chardonnay druvorna är från vinrankor som är minst 50 år gamla.

År 2018 får högsta betyg på Systembolagets årgångslista alltså 5 av 5 och samma betyg enligt många andra bedömmare.

 

Tillverkning

Herve Dubois tillverkar sin Champagne enligt den gamla traditionella metoden så vinet har fått sina bubblor genom en andra jäsning på flaska efter det att man tillverkat sitt basvin och tillsatt socker och jäst. Herve Dubois säger att dosagen i detta vin är inte mer än 5 gram per liter samt att man inte gjort någon malolaktisk omvandling på basvinet.

 

Doft och Smak

Vinet har en tydlig Champagne karaktär såsom äpplen och brödtoner som kända dofter och smak går igen med äpplen lite mineraler men även någon citrus-smak finns. 

 

Lagring

Man kan som Ni känner till lagra Champagne mycket längre än vad många tror och detta beror på att fruktsyran är så påtaglig. Du kan alltså lagra de bättre vinerna såsom Blanc de blanc så länge som upp till 15-20 minst för att de ska utvecklas och ge sin fulla potential.  De finns de som säger att Champagnen då ger en nötig karaktär och kanske lite åt Champinjoner.

  

Passar till

Champagne kräver att behandlas med respekt och samtidigt passar det väldigt bra till mat med krämighet och fett.

Tyvärr dricker vi för lite Champagne till varmrätt tycker jag efersom det blir lätt att det serveras till en Toast Skagen, Pilgrimsmusslor med Sandefjord sås eller ostron.

https://www.godare.se/recept/a/66aABe/helstekt-rodtunga-med-sandefjordssas

 

Länken ovan tar er till Thomas Sjögren Årets kock vinnare som nu driver flera restauranger på västkusten och väldigt bra sålunda på fisk.

Denna rätten har allt för att kunna gifta sig bra med en Champagne, serverar man dessutom en förrätt till såsom Pilgrimmsmusslor med brynt smör kan inget gå fel.  

Fler äldre tips att inspireras av

Mer tips kommer inom kort! 

Den 1/3 lanserar Systembolaget några flaskor till priset av 299 kr per styck. 

Protos reserva 2018. Nummer 95234.

Namnet på denna producent kommer från gr...

Namnet på denna producent kommer från grekiskans "Den första" och man kan nog utan tvekan påstå att vi har med en riktig pionjär att göra. Redan 1927 startade en grupp vinodlare det kollektiv som nu blivit företaget som idag heter just Bodegas Protos.

 

Området

 

Ribera del Duero har snabbt blivit ett av Spaniens mest berömda vindistrikt. Det är också ett av druvan tempranillos starkaste fästen. Här kallas druvan omväxlande för tinto fino och tinto del país. Vinerna är ofta mycket karaktärsfulla från druvor som växer på hög höjd. Vinerna är fylliga men alltid med fin friskhet. Länge var det bara Vega Sicilia, Spaniens exklusivaste vin, som var känt härifrån. Nu drar en mängd nya projekt i Ribera del Duero blickarna till sig.

 

Vingård

 

Vingårdarna ligger i sydläge på 780-820 meters höjd i ett triangulärt område mellan Peñafiel, Roa och Anguix. Vinstockarna har en medelålder på över 60 år.

 

Karaktär

Intensiv, fruktig doft med inslag av mörka bär, lakrits, lätt rostade fat, vanilj, kryddor och mineral. Smaken är fruktig, rund och mjuk, med en markerad fruktsyra och tydlig tanninstruktur och en bra balans mellan frukt och fat. Lång, harmonisk eftersmak.

 

Tillverkning

Druvorna som är 100% Tempranillo skördades för hand från första veckan i oktober till den 25e oktober. De pressades skonsamt och musten fick sedan kallmacerera och jäsa i ståltank. Den malolaktiska jäsningen skedde i franska ekfat.

 

Lagring

Vinet har lagrats 18 månader i en kombination av franska och amerikanska ekfat, varav hälften var nya franska fat, och resterande del var 1 år gamla 30% franska fat och 20% amerikanska. Vinet lagrades sedan ytterligare 3 och ett halvt år i flaska innan det släpptes på marknaden.

 

Passar till

Serveras vid 17 – 18°C till smakrika kötträtter av vilt, nöt, lamm och fläsk, tryffel, svamp, rökt kött eller lagrade hårdostar. Vinet passar även till kraftfulla fiskrätter om de serveras med kraftiga såser av mörka bär eller rödvin. Dekantera gärna vinet före servering. Varför inte prova det till en rödvins bräserad kyckling med en sky på fonden och Pommes Duchesse som gratineras och de sista minuterna lägger man på lite tryffel. Jag skulle också kunna tänka mig detta vin till en kraftig och smakrik Osso Buco.

 

Doft och Smak

Vinet ha en tydlig fatkaraktär med inslag av körsbär och lite Zoegas toner.

Den 15/3 släpper systembolaget några flaskor av ett vin från Frankrike och området Chablis till priset 349 kr per styck. 

Chablis Domaine des Malandes. Nummer 95092.

Ida...

Idag finns inte så många Grand Cru eller Premer Cru på Systembolaget så det är extra roligt när något nytt kommer in. Detta vin kommer från deras Premer Cru område.

 

Området

Chardonnay-vinet från Chablis räknas av många som ett av världens allra främsta vita viner och ses som förebild för vinmakare över hela världen och chablis ett avundsvärt mål att uppnå.

En gång i tiden fanns det ca 40 000 hektar vingårdar i området men idag har detta krympt till endast cirka 5000 hektar varav Chablis Grand Cru 105 hektar och Chablis Premier Cru cirka 800 hektar.

Området har historiskt sett tillhört bägge grevskapen, Bourgogne och Champagne, men har som vinproducerande distrikt fått sin tillhörighet till Bourgogne.

 

Vingård

Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay.  men 2018 steg hon åt sidan lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget.  Dom des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering.

 

Tillverkning

Domaines des Malandes gör viner med strålande mineralkänsla och ren snygg frukt, vilket gör Chablis till det unika vin det är. Denna Chablis har genomgått malolaktisk jäsning och sedan lagrats åtta månader 'sur lie' på rostfria tankar.

 

Doft och Smak

Vinet ha en tydlig Chablis karaktär med inslag av de kända dofter och smak såsom gröna äpplen och mineraler men även persika och mandeltoner finns.

 

Lagring

Man kan lagra Chablisvinerna mycket längre än vad många tror, men själv föreslår jag att dricka dem unga, Att de går att lagra beror på att syran är så påtaglig. Du kan alltså lagra de bättre vinerna såsom Chablis Grand Cru så länge som upp till 15-20 år och Chablis Premier Cru upp mot 10-15 år. Chablis ger då en extra nötig karaktär. Övriga Chablis viner ska inte lagras.

 

 

 

Passar till

Detta vin kräver en elegant anrättning av till exempel fisk eller skaldjur och då gärna med en krämig sås.

https://www.koket.se/gondolens-fisk-med-gratang

Ovan finner Ni ett recept på just en sådan fiskrätt som kommer från de nya ägarna till restaurang Gondolen efter det att familjen Lallerstedt sålde till Svenska Brasserier som också äger bland annat Teatergrillen och Sturehof i Stockholm.

Jag använder gärna gös men steker den lite lätt pudrad i mjöl på hög värme först och sedan får den gå färdigt i ugnen till cirka 48 grader sedan få den vila lite. När jag gör egen fond använder jag ett gammalt tips som jag fick av en fiskhandlare och det är att använda Lubb när man gör fond för Lubb är en fisk som ger mycket sak till fond. Vi har lagat denna rätt nu 4 gånger och den är alltid lika god.

Ett hett tips för alla Calvados älskare! 

Calvados Le Pere Jules Pays d`Auge

I detta meddelande hade Christer Witeus tänkt berätta lite om Calvados och då...

I detta meddelande hade Christer Witeus tänkt berätta lite om Calvados och då Le Pere Jules.

 

För cirka 12 år sedan kom jag i kontakt med Sophie och Max von Olfers som är syskon när de startade upp sin firma Cognac Expert/Bonjour Drinks.

 

Jag har under åren handlat från dem och också varit en av kontakterna för att de även skulle plocka upp Calvados i deras sortiment vilket de gjorde för cirka 3 år sedan.

 

Företaget är beläget i hjärtat av västra Frankrike i en liten by Poullignac i regionen Charente och familjen är även odlare själva nu o tredje generationen.

När det gäller deras kärlek till Cognac har de även startat Sophie & Max Sélection, som Ni kan hitta på deras hemsida och detta är Cognac som de varmt rekommenderar.

Jag har min favorit Cognac som jag köper härifrån och denna kan Ni hitta på nedan länk där jag också har ett omdöme med.

 

Det var när Jules Desfrièches som kallades Pere eller Father Jules återvände från första världskriget och hem till gården som först Cider och sedan Calvados tillverkning började.

1949 anslut sig sonen Lèon till företaget och skapade märket Le Pere Jules till sin pappas ära.

 

Idag drivs firman i fjärde generationen via Guillaume Desfrièches som efter avslutade studier 2002 I oenologi trädde in i firman.

 

Min rekommendation är Le Pere Jules Pays dÀuge 30 år. Som ni hittar här! 

Detta är en Calvados som har smak och doft av äpplen men också lite söta päron samt en beskrivning av lite olika kryddor som är svår att definiera men är ett måste efter en god middag.

 

Över en viss summa erbjuder man fraktfritt men skulle ni inte komma upp till den summan är det bara att höra av sig till [email protected] så kanske han kan dela en sändning som bara efter några dagar finns hemma.

Den 16/2 lanserar Systembolaget 1 200 flaskor till priset av 299 kr per styck. 

 Garage Wine/Renacido vineyard. nummer 94715.

Garage Wine Company har sedan starten b...

Garage Wine Company har sedan starten buteljerat varje vin med ett Lot-nummer och detta är Lot 74.

Vinet har stor lagringspotential och består till största delen av cabernet sauvignon 88% och lite malbec om 12% och årgången är 2020.

Jag kan varmt rekommendera detta vin och till Nyårsafton 2023 hade vi detta vin årgång 2012 tillsammans med fransk potatiskaka och oxfilé som låg på en rödvinssky och en murkelsås med St Agur.

Vinet plockas in till Sverige av Handpicked Wines och Margareta Lundberg som har väldigt många fina producenter i sitt sortiment. I sitt sortiment finns även Garage Wine Las Higueras Lot 102 som är en 100% Cabernet Franc.

Garage Wines mission är att förvalta gamla vingårdar, bruka dem enligt gamla metoder, ta vara på lokal expertis och omsätta det fina druvmaterialet till naturligt producerade viner som kommer med en berättelse om platsen – i det här fallet vingården Renacido i Maule Valley, Chile.

Derek Mossman Knapp och Pilar Miranda vid Garage Wine sökte efter ett läge som kunde ge en mer finlemmad cabernet sauvignon i en friskare stil och med lite lägre alkoholhalt. Renacido blev svaret. Vingården är belägen vid Coastal Range Mountains, bergskedjan som löper utmed Chiles kust. Här fanns platsen med över 150 år gamla stockar på sandig granitjord. Dessa ”bush vines” har rotstockar av país, på vilka cabernet sauvignon har ympats. I vingården fanns även inslag av gamla oympade stockar av malbec, som har fått finnas kvar och som utgör en liten del av vinet.

Odlingen sker enligt fullt hållbara och ekologiska metoder, men är inte certifierad. Vingården brukas och tuktas i takt med månens faser enligt lokal tradition, det allra mesta sköts för hand och med hjälp av hästar. De gamla stockarnas rötter söker sig djupt vilket ger motståndskraft mot variation vad gäller regn och torka, druvmaterialet blir jämnare och mer koncentrerat. Omkring ett kilo druvor av fantastisk kvalitet tas ut per planta.

I vineriet får musten jäsa med hjälp av den naturliga jästen i öppna kärl. Skalmassan trycks ner manuellt och pressningen sker också skonsamt för hand. En liten andel, cirka 15 procent, fottrampas med stjälkar, vilket ger en tillsats med högre tanninhalt. Hos Garage Wine får vinet mogna på gamla fat över två vintrar. Knappt 3 000 flaskor tillverkades av den senaste årgången.

Hur vill då Derek och Pilar själva beskriva vinet? Jo, som en distingerad gentleman från landsbygden, som kan få den mest snofsige stadsbo på fall!

 

Doft och smak

Vinet har en djup ton av purpur och en bredd av aromer såsom röda bär, mörka vinbär, kryddor och örter. Utmärkande är den speciella texturen, mineraliteten från jordmånen och den fina komplexiteten som kommer av de gamla rankorna.

Vintrio Wine

Upptäck en värld av exklusiva viner och unika smakupplevelser hos Vintrio. Med ett imponerande urval av noggran...

Upptäck en värld av exklusiva viner och unika smakupplevelser hos Vintrio. Med ett imponerande urval av noggrant utvalda viner från olika delar av världen erbjuder Vintrio en oöverträffad möjlighet att utforska och njuta av högkvalitativa viner. Besök Vintrio idag för att hitta din nya favorit och lyft dina vinupplevelser till nya höjder. Besök deras hemsida på https://vintriowine.se/ och låt din vinresa börja!