Årets unga kock 2018

I hård konkurrens med 5 andra finalister tävlade Henric i om förstaplaceringen i Årets Unga kock 2018. Utifrån en hemlig råvarukorg där anka och röding var huvudingredienser tillagade var och en av de tävlande en trerättersmeny. De tävlande följde samma regler som för den internationella tävlingsfinalen.

Henrics segermeny

Dillbakad röding med bakad purjolök, purjosot, dillkräm, brynt smörvinegrett och syrlig gurka

Stekt ankbröst, krispigt lår, jordärtskockskräm med syrad grädde, brysselkål, anksky

Chokladkräm med hasselnötter, maräng, stekt sockerkaka, ljummen ananaskompott, apelsinsorbet och körvel och libbsticka

Juryns motivering till den vinnande menyn

En varierande meny utförd med säkert handlag och med stor målmedvetenhet. En meny med klassiskt hantverk serverad med modern touch. Allt detta tillsammans gav den bästa smaken.

Juryn bestod av Kurt Weid, Johan Andersson, Cajsa Johansson, Jimmi Eriksson, Christina Möller, Monica Sander, Carl Wachtmeister, Lars Sunekvist samt Lena Eriksson.

Philip Lindgren, Stadshuskällaren, Stockholm kom på andra plats och på tredje plats kom Fabian Olli Johansson, Rot, Gotland. Fabian Olli Johansson erövrade också Köksjuryns pris och Publikens favorit och fick totalt tre diplom i tävlingen. Det bådar gott inför framtiden!

I september är det dags för världsfinalen av Jeunes Chefs Rôtisseurs i Taiwan där ett 20-tal kockar från hela världen blir både hans medtävlare och konkurrenter. Vi håller tummarna att Henric sopar banan!

 

Foto: Alla bilder tagna av - Tibor Bárány © TIBORFOTO.com