Norrbotten

Norrbotten - ett Bailliage med lokala råvaror av högsta kvalitet

Gastronomiska särdrag

 

Norrbotten, Sveriges största och nordligaste län, är rikt på kontraster mellan vintermörker och midnattssol, fjäll och skärgård, glesbygd och städer, och mellan samiska, finska och svenska kulturer.

 

Arealen är 98 249 km2 - en fjärdedel av Sveriges yta. Området är 4 gånger större än Danmark. Här bor 3 % av Sveriges befolkning, ca 250 000 invånare. Befolkningstäthet: 2,6 invånare per km2. De flesta bor i städer eller tätorter.

 

Den rena naturen och de vilda djuren ger sällsynta delikatesser som blir allt svårare att få tag på, men i Norrbotten finns de kvar – i fjällen, i skogen, på myrarna, i de rena älvarna, i havet och i jorden.

 

Den skiftande naturen, årstidernas växlingar och den kulturella mångfalden gör Norrbotten till ett rikt och färgstarkt gastronomiskt län. Vår livsmiljö har få motsvarigheter med ren luft och rent vatten och stora orörda naturområden.

 

De norrländska råvarorna håller hög kvalitet. Det gäller både naturrikedomar och livsmedel.

De långa och ljusa somrarna med midnattsol ger aromrika och näringsrika bär, grönsaker och rotfrukter med extra smak samt bra beten till djuren. Viltkött är naturligt ekologiskt. De kalla vintrarna ger renare råvaror och minskar behovet av bekämpningsmedel.

Galamiddagar och gourmetkrogar serverar ofta vilt, fisk och bär från vårt skafferi. Den kände kocken Werner Vögeli tyckte att det norrländska skafferiet är ett av världens finaste.

 

Från Norrbotten kommer också Kalixlöjrom - ”Norrbottens röda guld” - som ständigt finns med på menyn till världens mest kända middag - Nobelmiddagen. Det är Sveriges första och enda livsmedel som erhållit det starkaste geografiska ursprungsskyddet i Europa, Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Högst uppe i Bottenviken finns den berömda siklöjan som bär på den guldröda rommen. Siklöjan lever i bräckt vatten som blandas med flödet från de rena Norrländska älvarna. Äkta Kalixlöjrom kan bara fiskas i havet mellan Haparanda och Piteå.

 

Fisket efter löja i Bottenviken börjar den 20:e september och pågår fem veckor framåt. Det är endast under den tiden fiske och beredning av den eftertraktade löjrommen sker.

 

Äkta Kalixlöjrom bereds endast i Norrbotten.

 

I Norrbotten finns även lax, sik, fjällröding, fjällripa och åkerbär som också levereras till världens mest kända middag. Norrbottniska delikatesser är matsensationer: vild lax som fångats i de rena älvarna eller håvad sik från Kukkolaforsen, renfilé, Sjaunagravat reninnanlår, varmrökt renhjärta, mandelpotatis, varma hjortron, aromatiska åkerbär, sprött tunnbröd och doftande surströmming.

 

Välkommen hit för att på plats ta del av det norrländska skafferiet och känna smakerna av Norrbotten!

 

Favorit på matbordet: Mjukstekt renkalvinnanlår med enbärs- och madeirasås, rödvins- och lingonbrässerad rödkål samt rostade mandelpotatisklyftor.

 

Bailli 
Conny Johansson
070-349 99 51
 
 
Vice-Chancellier 
Göran Stjärnholm
070-236 33 45
 
 
Vice-Argentier
Bertil Eriksson
070-559 09 69
 
 
Vice-Concellier Culinarie
Margareta Anglöw 
 
 
Vice-Charge de Press Martin Kemi
0706363738
 
 
Vice-Chargée de Mission 
Helena Stjärnholm
0703226673
 
 
Vice-Echanson 
Malin Johansson
070-689 15 66